3 ting å tenke på om du skal føre regnskapet selv

Mange av våre kunder har på et eller annet tidspunkt vurdert å føre regnskapet selv. Enkelte har et ønske om å lære seg mer eller ha et nærmere forhold til bedriftens økonomi, mens andre rett og slett ikke ønsker å påta seg regnskapskostnadene.

Fra og med 2017 har Skatteetaten utvidede rettigheter til å sanksjonere selskaper som ikke overholder fristene eller som gjør feil, gjennom tvangsmulkt. De økonomiske konsekvensene kan i ytterste konsekvens bety kroken på døren. Det er derfor viktigere enn noen gang å tenke nøye gjennom om du skal føre regnskapet selv.

Les mer: 4 tips ved vedtak om tvangsmulkt.

«Det er derfor viktigere enn noen gang å tenke nøye gjennom om du skal føre regnskapet selv.»

Vi gir deg de 3 viktigste tingene du må tenke på om du skal føre regnskapet selv.

1. Har jeg tilstrekkelig kompetanse?

Det absolutt viktigste du må vurdere er om du har tilstrekkelig kompetanse til å føre regnskapet selv. Du har kanskje økonomiutdannelse eller har hatt et kurs i regnskap. Kanskje tenker du at Google har svaret på alt. Å føre debet og kredit i seg selv kan da ikke være så vanskelig? Det er det heller ikke. Det som derimot er utfordringen med å føre regnskapet selv er at det til enhver tid kreves at du er oppdatert på gjeldende lover og regler.

Autorisert regnskapsfører er ett av de mest regulerte yrkene i Norge. Å bære tittelen autorisert regnskapsfører krever at man har riktig og høyere utdannelse, kombinert med årlig krav til kursing innen relevante fagemner. En autorisert regnskapsfører er altså under konstant videreutdannelse.

Skal du føre regnskapet selv må du først og fremst sørge for at du har kompetansen som kreves for å bære ansvaret – ett ansvar det offentlige vil straffe hardt om ikke overholdes.

2. Har jeg tid til å føre regnskapet selv?

Ok, du har konkludert med at du har kompetansen som kreves, men har du tid til det? Du tenker kanskje at regnskapet er noe du kan ta på kveldstid eller helligdager. Det er ikke uvanlig å tenke, men er ikke livet som næringsdrivende hardt nok i seg selv? Spør deg selv om du virkelig ønsker å bruke kveldene dine på å føre regnskapet selv.

Vårt tips; bruk heller kveldene dine på en ekstra arbeidsøkt eller det tilbudet som skulle vært sendt for en uke siden. Sannsynligvis er det mye mer lønnsomt!

«Sannsynligvis er det mye mer lønnsomt!»

 

3. Inngå samarbeid med en regnskapsfører uansett

Greit. Kompetansen er på plass og du har mer enn nok tid. De aller fleste vil likevel møte utfordringer underveis når de skal føre regnskapet selv. Sørg for å ha en samarbeidspartner i bakhånd som du skal spørre når du står fast, som kan hjelpe deg med årsoppgjøret/selvangivelsen eller kan ta over om du blir syk eller får for mye å gjøre.

Ett godt tips kan være å investere noen hundrelapper i ett skybasert økonomisystem. På denne måten kan regnskapsføreren enkelt logge seg inn over nettet og få tilgang til regnskapet.

Bookkeeper har kontorer i hele sør-Norge og kan bistå med regnskap, lønnrådgivning, e.l. for både små og store selskaper. Kontakt oss i dag!